Programma vrijwilligersuitje zaterdag 14 april 2012

 • 14.45 uur: Verzamelen bij Profile Gait Rigter.
  Waar: Rembrandtlaan 70 te Zwolle.
 • 15.00 uur: Start tandemtocht naar Hasselt
 • 16.00 uur: Verzamelen bij het oude stadhuis voor de stadswandeling
  Waar: Markt 1 te Hasselt
  (Eventueel kan de auto geparkeerd worden aan de kade langs het Zwarte Water.)
 • 17.30 uur: Aperitief bij de Herderin in Hasselt met aansluitend een dinerbuffet
  Waar:Hoogstraat 1 te Hasselt
 • +/- 19.30 uur: Terugtandemen naar Zwolle.

Meer info en aamelden.

Hieronder alvast wat Wikipedia-feitjes over Hasselt (OV):

Geschiedenis
Hasselt ligt aan het Zwarte Water nabij de monding van de Overijsselse Vecht. Het Zwarte Water had vroeger een open verbinding met de Zuiderzee. De eerste inwoners vestigden zich op de hoger gelegen zandruggen aan de rivierzijde. De oudste gedeelten van Hasselt zijn nog duidelijk herkenbaar door hun hogere ligging (Hoogstraat, Markt, Ridderstraat en Eiland).
Door de ligging aan een knooppunt van land- en waterwegen werd Hasselt een belangrijk handelscentrum. Opgravingen hebben uitgewezen dat in een deel van Hasselt al rond 1000 v. Chr. mensen aanwezig waren. Of deze daar permanent woonden is niet duidelijk maar wel aannemelijk.

Bijnaam of scheldnaam
Hasselters staan in de regio, en dan met name in Genemuiden en Zwartsluis, bekend als “Skoapekuukies”. Alhoewel thans een culinaire Hasselter specialiteit (naast ‘Hasselter Juffers’) voor bij de koffie, is het ontstaan als een scheldwoord dat vooral gebezigd werd door de inwoners van de met Hasselt rivaliserende plaatsen Genemuiden en Zwartsluis. De achterliggende gedachte was om de Hasselters uit te maken voor het goedkoopste van het goedkoopste. De Hasselters lieten zich trouwens ook niet onbetuigd want “Koolrapen” (Genemuiden) en “Blijstaarten” (Zwartsluis) kwam niet echt complimenteus over bij de bevolking van deze plaatsen.

De Doeks uut Hasselt
In 2004 en 2008 was Hasselt te zien in televisiereclames van de ministeries van V&W en VROM voor de promotie van Het Nieuwe Rijden. In deze reclames waren de broers Ko en Luuk Doeks (De Doeks uut Hasselt) qua rijstijl de tegenpolen van Bo en Luke Duke uit de Amerikaanse televisieserie The Dukes of Hazzard.