DSC_0972

Klik op deze foto om ook de andere foto’s te bekijken

Zaterdag 14 december 2013
Rondleiding bouw zwembaden Windesheim

De grote campus maakt indruk op onze vrijwilligers en instructeurs. We verzamelen ons in de hal van de hoofdingang. Daar wordt de enorm grote kerstboom bewonderd. In de kantine richt Hans Valent, directeur Voorzieningen en Vastgoed bij Hogeschool Windesheim, het woord tot de aanwezigen. Iedereen is hartelijk welkom, zegt Valent. Hij stelt directeur facilitaire zaken Rob van der Waals voor en leidt ons naar buiten. De bouw van het nieuwe sportcentrum van Windesheim is naar verwachting pas in september 2014 klaar. Dus we kunnen pas in het nieuwe seizoen ‘verhuizen’.

Op het terrein
Valent vertelt, terwijl we naar de bouwplaats wandelen, over de plannen om de bestaande en nieuwe gebouwen met elkaar te verbinden. Maar eerst moet het gebouw met ‘onze’ zwembaden klaar. De route naar de zwembaden is wegens de bouwactiviteiten wat ingewikkeld. Gelukkig kunnen de zwemmers als alles zover is via een nieuwe ingang makkelijk bij de zwembaden komen.

Het doel
De nieuwe zwembaden en andere sportruimtes worden gebouwd met als doel de studenten van Windesheim te kunnen opleiden. Nu studeren studenten gelukkig niet altijd. En dat komt voor bijvoorbeeld VGSport Zwolle en Revas-dePeperbus goed uit. In de avonduren en weekenden kunnen zodoende de sportfaciliteiten gebruikt worden door deze bijzondere doelgroepen.

Eerste kennismaking
Het therapie bad wordt als eerste bezocht. Het ziet er groot, diep, steil en anders uit dan we gewend zijn. Best lastig om je voor te stellen hoe het er straks uitziet als het klaar is en er water in zit. Nu we op de bouwplaats zijn wordt ook de bouwtekening kritisch door onze mensen bekeken. Bange vermoedens, tips, trucs en verlangens worden uitgesproken. Valent en Van der Waals hebben een luisterend oor en beloven waar mogelijk met onze wensen rekening te houden.

Het wordt anders
Tijd om het grote bad te bekijken. Dacht je dat het therapie bad al diep was, dit ziet er echt uit als een eindeloze diepte. Maar dat kan natuurlijk ook komen doordat we op de tribune in aanbouw staan. Bovendien kunnen de bodems van alle baden omhoog en naar beneden. Valent vertelt dat er bij de bouw van de zwembaden ook veel rekening gehouden wordt met akoestiek. Het nu nog mooie balkenplafond verdwijnt straks om die reden. En de cirkeldecoraties op de muren zijn in feite aangebracht vanwege de akoestiek. Vanuit het grote bad zie je de witte x’en van gebouw X. Op dat gebouw is Valent duidelijk trots. Misschien kunnen we daar straks nog even kijken, stelt hij voor.

Afstand schatten
Vanaf de tribune kunnen we ook het kleine bad zien. Tja, dat lijkt natuurlijk op het grote bad maar dan wat kleiner. Gaandeweg worden ook de tegels getest op voldoende stroefheid. Er wordt goedkeurend geknikt. Onze zwem-gastvrouw begint zich zo langzamerhand wat zorgen te maken. Hoe ver is het wel niet van het therapie bad naar het grote bad? Zij verzorgt namelijk de ontvangst van de zwemmers in beide baden. Het lijkt een hele wandeling. Doordat we niet overal langs kunnen wegens de bouw is het nog niet helemaal duidelijk hoe groot de afstand straks is.

Gebouw X ter afsluiting
De rondleiding leidt ons tenslotte langs de droge ruimten, de judohal en de klimhal (als daar straks nog geld voor is). Dan staan we ineens weer buiten. Toevallig vlakbij gebouw X. Door Valents’ enthousiasme willen we dat gebouw natuurlijk van binnen zien. De TV-studio, verspringende verdiepingen, binnenmuurplanten, vele ramen en nog meer x-vormen zijn inderdaad bijzonder. Ter afsluiting van de rondleiding staat een stevige bak koffie klaar. VGSport Zwolle’s voorzitter Teun Bouwhuis bedankt Hans Valent en Rob van der Waals voor hun tijd en inzet om ons een rondleiding te geven. Het is enorm gewaardeerd!